Κορυδαλλός

Ι.Ν. Ταξιαρχών
Ο Κορυδαλλός αρχικά απαντάται ως αρχαίος δήμος της Αθήνας. Η λέξη Κορυδαλλός, πέρα από το γνωστό σήμερα πουλί, στην αρχαία ελλάδα σημαίνει απλά κορυφή από τα : “Κόρυς – Κόρυδος (σημ. περικεφαλαία) και Κορυδαλλός (σημ. κορυφή, είναι πολύ παλιά λέξη από την ινδοευρωπαϊκή) αλλά και τη λέξη Κόρυνδος (βουνοκορφή) (Γ. Μπαμπινιώτης).

Ο σημερινός Κορυδαλλός είναι συννιφασμένος με ο Αιγάλεω Όρος. To όνομα του ταυτίζεται με το αρχαίο όνομα του βουνού, που ήταν Κορυδαλλός για το κεντρικό και υψηλότερο τμήμα του, όπου σήμερα βρίκεται χτισμένη εδώ πάνω και μέσα στο βουνό η μισή πόλη μας, ο Άνω Κορυδαλλός.

Τα πρώην λατομεία, σήμερα χωματερη αντί για το Αθλητικό Κέντρο Σχιστού...
 Κατά τον περιηγητή Στράβωνα και τον σύγχρονο του Φ. Λένορμαντ που ονομάζει το Δήμο μας και κοινός “Σκορδαλλός”, ο Κορυδαλλός βρίσκεται στο σημερινό Περιστέρι, αλλά αυτό είναι μάλλον παραπλάνηση σύμφωνα και με τον ερευνητη κ. Κώστα Φωτεινάκη στο “Οι Δήμοι και η ζωή στη Δυτ. Αθήνα”. Το 1923, η περιοχή ανάκτησε το όνομα της, Κορυδαλλός και αναπτύχθηκαν οι πρώτοι οικισμοί. Το 1934 με ΠΔ έγινε Κοινότητα και το 1946 αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά, από την αρχαιότητα, ξανά ως Δήμος Κορυδαλλού.
Από το Σχιστό Κορυδαλλού, θέα ο Καραβάς έως τον Σαρωνικό
 Η πόλη αναπτύχθηκε με πολύ γοργούς ρυθμούς υποδεχόμενη το μεταπολεμικό μεταναστευτικό ρεύμα κυρίως από τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και την Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο. Ουσιαστικά ο Κορυδαλλός φιλοξένησε τους εσωτερικούς μετανάστες που φτάναν στο λιμάνι του Πειραιά με την ακτοπλοία. Όχι παραθαλάσσιος αλλά Θαλασσινός Δήμος είναι ο σύγχρονος Κορυδαλλός καθώς η καταγωγή και η κύρια ασχολία των κατοίκων στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν από - και στη θάλασσα.

 Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011 ζούμε 63.445 άνθρωποι εδώ.

Κρούπης Ηλίας
Μάϊος, 2014
έντυπη έκδοση korydallos-gr.blogspot.gr σελ. 1