Πράσινη σπατάλη…

Αντί για τα ενδημικά φυτά του Αττικού περιβάλλοντος στο Δήμο μας επιλέγουμε πανάκριβα φυτά και δέντρα, ξενικά με την πόλη μας και το Αιγάλεω όρος, άγνωστα στο Αττικό τοπίο που εκτός από τα πολλά χρήματα για την αγορά και τη φύτευση τους ζητούν και πάμπολλες εργατώρες καλλωπισμού από τους εργαζόμενους του Δήμου μας αλλά, και κάποια από αυτά, τρομερές ποσότητες σε νερό και ενοικιάσεις εξωτερικών ειδικών μηχανημάτων και συνεργείων.

Φοινικοειδή Φοινικοειδή στο Αιγάλεω όρος, στην οδό Ποταμού που βρίσκεται στον Άνω Κορυδαλλό πάνω στο Αιγάλεω όρος. Εδώ λοιπόν που το χιόνι στρώνει για ημέρες φυτέψαν πριν από δεκαπέντε με είκοσι χρόνια φοινικειδή δέντρα και φυσικά δεν έχουν ξεπεράσει ούτε το μπόι ενός ανθρώπου, ενώ σήμερα είτε από το “κόκκινο σκαθάρι” είτε από την πεταλούδα “παϊσαντίσια” έχουν ήδη ξεραθεί κάμποσοι.

Εδώ είναι Κορυδαλλός, τα χιόνια του 2008 “κάψανε ” τόσα δέντρα στην οδό Δερβανακίων στο Σχιστό όσα πότε άλλοτε. Φυσικά, αυτό συνέβη καθώς η επιλογή των φυτών ήταν πέρα για πέρα άστοχη για την περιοχή. Το ότι, από τό 2008 έως σήμερα 2014, οι νησίδες παραμένουν έτσι όπως τις άφησε το χιόνι μας δείχνει το ενδιαφέρον και τη στάση του Δήμου μας για το πράσινο και το περιβάλλον, δίχως να υπάρχει καμία δικαιολογία για όλα αυτά τα 6 χρόνια.
Δημαρχείο Γκαζόν, στο Αττικό τοπίο του Κορυδαλλού, κατω από το Αιγάλεω όρος το έτος 2013, και για το νέο Δημαρχειο της πόλης επιλέγουν γκαζόν!!! Μεγάλο κόστος αγοράς, μεγάλο κόστος προεργασίας εδάφους και φύτευσης. Εν συνέχεια το φυτό ζητά πολύ νερό, λιπάσματα, και πολλές μα πολλές εργατώρες για το κόψιμο του. Πρόκειται για επιλογή; απέναντι στη πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής μας όπου για να ανταπεξέλθει στις ξένες για το φυτό συνθήκες απαιτούνται ουσιαστικά η κατασπατάληση του νερού και της εργασίας του προσωπικού. Ενδημικά φυτά της περιοχής μας μπορούν με απίστευτα χαμηλό κόστος να πρασινίσουν και να ανθίσουν τον ίδιο χώρο, δίχως τη συνεχή ανάγκη σε νερό και κηπουρούς. Τέτοιες επιλογές, πέρα από άστοχες κηπουρικά, σε τέτοιες οικονομικά δύσκολες εποχές, αποδεικνύουν και το ενδιαφέρον και την ικανότητα ορισμένων στην οικονομία. Λεύκες


Οι περισσότερες λεύκες, με διασπορά σε όλη την πόλη μας, είναι γερασμένες, σάπιες και γεμάτες μύκητες! Είναι γνωστό πως με τις λεύκες μπορούμε να πρασινίσουμε γρήγορα κάποιο τόπο αλλά δεν υπάρχει διάρκεια. Είναι ξεκάθραο εδώ πως άφησαν το περιβάλλον και το πράσινο της πόλης μας στην τύχη του. Τα σάπια αυτά δέντρα αποτελούν πλέον κίνδυνο και όταν απομακρυνθούν δεν αντικαθίστανται. Αντίστοιχα και ευκάλυπτοι κόβονται συχνά παρασέρνοντας στο πέσιμο τους καλώδια κ.α. ενώ απαιτούνται με ενοικίαση κι επιπλέον κόστος εξωτερικά συνεργεία με ειδικά μηχανήματα.


Τα ενδημικά δέντρα, φυτά και λουλούδια που μας προσφέρει το Αττικό Πεδίο είναι η καλύτερη απάντηση σε όλα τα παραπάνω. Η μεγαλύτερη οικονομία χρημάτων πόρων και εργατικού δυναμικού με σεβασμό στη φύση και τον τόπο μας.

Κρούπης Ηλίας
Μάϊος 2014
έντυπη έκδοση korydallos-gr.blogspot.gr σελ. 14