ο ΠΕΣΥΔΑΠ στο Αιγάλεω όρος: "Θαυμάσιο τοπίο, άθλια παράσταση"

Τα ζώα περπατάνε ανενόχλητα στο Αιγάλεω όρος κάθε μέρα... σουρεαλιστική όσο δεν παίρνει είναι η καθημερινή εικόνα με αγελάδες ελευθερας βοσκής μέσα στο προστατευόμενο και "αστικό"  Αιγάλεω Όρος με φόντο την Αθήνα με τη Βουλή και την Ακρόπολη να διακρίνονται καθαρά!!!

Σήμερα με "εθελοντική προσφορά σε σουβλάκια και κρασί" (σύμφωνα με τα sms σε κινητα και τα flyers στα σπίτια που σταλθήκαν) , δύο μήνες προ των εκλογών, Κυριακή 22/3/14, ο ΠΕΣΥΔΑΠ μαζί με τους Δήμους Κορυδαλλού, Κερατσινίου και Νίκαιας- Ρέντη  δίνουν μία άθλια παράσταση σε ένα θαυμάσιο τοπίο που βρίσκεται υπό συνεχή απειλή και υποβάθμιση καθημερινά είτε από τις πράξεις τους είτε από παραλήψεις τους.

Η Επιτροπή Προστασίας και Οικολογικής Ανάδειξης του Όρους Αιγάλεω εδώ και χρόνια είναι παρόν στο βουνό, που εσείς όψιμα και προκλητικά θυμηθήκατε προεκλογικά αλλά και σήμερα δεν θα δείτε ούτε τα μαντριά, ούτε τα σφαγεία μέσα στο πεύκα, ούτε τις αγελάδες, ούτε τα γουρούνια, ούτε ούτε την χωματερή και τα μπαζώματα.

Το μόνο που ξέρετε και κάνετε πολύ καλά είναι να έχετε αποκλήσει την πρόσβαση στο βουνό κατά τους θερινούς μήνες στους πολίτες αλλά και να ανοίγει η μπάρα στο φυλάκιο του ΠΕΣΥΔΑΠ για να περνούν τα φορτηγά που ενεργούν όλα τα προαναγραφόμενα παράνομα περστατικά.

Επίσης είναι απαραίτητο να γνωρίζουν οι πολίτες την καταγγελεία προς το Δασαρχείο Αιγάλεω και την Διεύθυνση Δασών Αττικής από τη Σοφία Ψαρρού – Δημητρίου, Πρόεδρος του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου & τον Κώστα Φωτεινάκη - Πρόεδρος των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ σχετικά με Πίστες κατάβασης (downhill) που έχουν κατασκευαστεί μέσα σε Ζώνη προστασίας Α΄ του όρος Αιγάλεω, με σημάνσεις, κατασκευή αναχωμάτων, ραμπών για άλματα, τοποθέτηση στρωμάτων σε πεύκα κλπ.

Για την κατασκευή τους έχουν χρησιμοποιηθεί τεχνικά μέσα με κοπή και εκχέρσωση της προϋφιστάμενης θαμνώδους και ποώδους βλάστησης.

Οι αφετηρίες των διαδρομών αυτών βρίσκονται δυτικά – νοτιοδυτικά της κορυφής «Κούκος» μέσα στο όρος Αιγάλεω που ήδη έχουν προκαλέσει σοβαρές καταστρέφες στο ανάγλυφο και ως εκ τούτου τη χλωρίδα του βουνού με σημαντικές διαβρώσεις (νεροφαγώματα) σε περιοχή ζώνη Α προστασίας του όρους Αιγάλεω (άρθρο 21 Ν. 2742/99) που διέπεται από τις διατάξεις του Νόμου αυτού, καθώς και από τις διατάξεις της Δ.Α.Ρ.Δ. με αρ. 1/17-5-2012 Δασάρχη Αιγάλεω ενώ επίσης κι από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, μεταξύ των οποίων και αυτή του άρθρου 268 Δασικού Κώδικα, αυτές του Π.Δ. 67/81, καθώς και τις διατάξεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας (Ν. 1650/1986, Ν. 3937/2011 κ.α.) ενώ τέλος, διέπεται κι από τις διατάξεις της Οδηγίας 92/43 ΕΟΚ, που έχει ενσωματωθεί στο Εθνικό Δίκαιο με την ΚΥΑ 14849/853 /Ε 103 (ΦΕΚ τ. Β΄ 645/2008), τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης Βέρνης, που κυρώθηκε με το νόμο 1335/1983 (ΦΕΚ 32 Α΄/1983) κ.α.
Οι πίστες  λόγω της κλίσης τους μετατρέπονται κατά την διάρκεια του χειμώνα σε νεροσυρμές (χαντάκια) ικανού βάθους που με τη σειρά τους προκαλούν διάβρωση του εδάφους. Αφού με τον τρόπο αυτό οι πίστες καθίστανται ακατάλληλες για την χρήση για την οποία κατασκευάστηκαν. Έτσι στη συνέχεια κατασκευάζουν, με την ίδια μέθοδο (εκχέρσωση κλπ) νέες πίστες, που με τη σειρά τους μετατρέπονται κι αυτές σε χαντάκια κ.ο.κ. Η κατάσταση αυτή έχει ως συνέπεια οι δυτικές και βόρειες κλιτύες του όρους Αιγάλεω να έχουν γεμίσει νεροσυρμές – χαντάκια και η καταστροφή αυτή να βρίσκεται σε εξέλιξη. Σημειώνεται ότι η διάβρωση του εδάφους είναι τόσο έντονη ώστε είναι εμφανής και στο google earth.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η πιο πάνω υποβαθμιστική έως καταστρεπτική για το όρος Αιγάλεω δραστηριότητα με συνδιοργανωτές την ομάδα "West Coast Crew" και τον ΠΕΣΥΔΑΠ, ο οποίος φέρεται να εξέδωσε και σχετικό δελτίο τύπου την 7-6-2010 και να  προβάλλει ότι με την συγκεκριμένη συνδιοργάνωση ασκεί περιβαλλοντική πολιτική στο όρος Αιγάλεω.